Lagana planinska šetnja kroz Javorov do

 
Put počinje sa samog parkinga, lijepo je uređen i prolazi kroz gustu šumu, tako da je ovdje prijatno i u toplim ljetnim danima. Jedna od prvih atrakcija koja vas čeka na ovoj turi je pećina Klokovača. Nalazi se uz sami put. Ulaz u pećinu nije uređen i prilično je strm i klizav.

Za razliku od Klokovače, Javorov do je prilično uređen, prelijepo jezero, kameni amfiteatar i tvrđava na obližnjem brežuljku čine ovo mjesto savršenim za odmor. Ovdje imate dvije opcije, možete se vratiti istim putem, ili produžiti preko Bijelih voda na Štini do. Mi smo se odlučili za ovu drugu opciju. Od Bijelih voda se putem ispod doma ide dalje prema Štinom dolu i Kući spasa. Guste krošnje drveća i lagani povjetarac vas prate cijelim putem. Ispod vrha Javorak nalazi se izvor pitke vode, a tura dalje vodi prema Babinom dolu gdje se i završava.

Iako je duga oko 13 km, zbog male visinske razlike i relativno ugodnog terena za hodanje turu možemo okarakterisati kao laganu, i pogodnu čak i za planinare sa relativno slabom kondicijom. I pored toga imaćete zaista šta vidjeti i uživaćete u ljepotama Bjelašnice.

  • Beautiful place to spend a day with family. Bring your food and drinks though. Bar is crowded.
  • Great place. Amazing nature. Excellent for kids.
  • Great hiking trail. Beautiful nature, autumn colors that are hard to describe, just look at the pictures.
  • Excellent place for either picnicking, families with children, enjoying the nature or team building experience. Short and long zip lines available. Starting point for several hiking routes at Bjelasnica mountain. Large parking lot and self service food and beverages places also available for use to visitors. Cordially recommended.
  • Planirarenje je vrhunsko! Hvala!